Beheer van aanvullende gebruikeraccounts

Bij het aanmaken van een abonnement wordt er ook meteen een gebruikeraccount voor de abonnementhouder aangemaakt. Dit is het account waarmee u zich bij Plesk aanmeldt. U kunt alle bewerkingen uitvoeren waarvoor de hostingprovider u de rechten heeft toegekend. Soms wilt u echter iemand anders toegang geven tot Plesk voor een specifiek doel; denk bijvoorbeeld een andere medewerker van uw organisatie of aan een externe dienstverlener. Hoe kunt u ervoor zorgen dat zij niet de volledige controle hebben over u hele abonnement wanneer zij zich aanmelden?

In dit geval kunt u aanvullende gebruikers aanmaken die zich bij Plesk kunnen aanmelden en die toegang hebben tot bepaalde vooraf ingestelde functies, zoals het aanmaken van postvakken, het beheer van databases en het maken van reservekopieën. Welke functies beschikbaar zijn hangt van de gebruikersrollen die zijn aangemaakt, ingesteld en toegewezen aan de aanvullende gebruiker.

Om een aanvullend gebruikeraccount aan te maken gaat u naar Gebruikers > Gebruikeraccounts en u klikt op Gebruikeraccount aanmaken.

Create_user_account

U moet hier gegevens opgeven zoals de naam van de gebruiker, zijn of haar e-mailadres, de gebruikersnaam en het wachtwoord. Geef speciale aandacht aan de volgende instellingen:

Gebruikersrollen worden gebruikt om aan te geven welke functies van Plesk beschikbaar zijn voor aanvullende gebruikers. Elke aanvullende gebruiker moet een gebruikersrol krijgen toegewezen en elke rol bevat een set van rechten die aangeeft welke taken zij kunnen uitvoeren in Plesk.

Om een gebruikersrol aan te maken gaat u naar Gebruikers > Gebruikersrollen en u klikt op Gebruikersrol aanmaken.

Create_user_role

U krijgt nu een lijst van rechten te zien. Voor elk recht selecteert u hetzij "Toegekend" of "Geweigerd". Voor elk recht dat u markeert als "Toegekend" krijgen aanvullende gebruikers met deze rol de mogelijkheid om een aantal specifieke bewerkingen uit te voeren. Hier volgt een complete lijst met beschikbare rechten en hun omschrijvingen:

Merk op dat de rechten die horen bij gebruikersrollen kunnen worden overschreven door rechten die worden toegekend op het niveau van het abonnement. Als uw provider bijvoorbeeld het recht Spamfilterbeheer heeft uitgeschakeld voor uw abonnement, dan kan noch de abonnementhouder noch een van de aanvullende gebruikers de instellingen van SpamAssassin aanpassen, ook niet als de gebruikersrol het recht Spamfilter instellen bevat.