Domeinen toevoegen en verwijderen

Bekijk de videolessen

Als uw hostingpakket meer dan één domeinnaam (website) toestaat, dan kunt u eenvoudig domeinen aan de server toevoegen. Voordat u een nieuw domein kunt toevoegen dat gebruik maakt van een domeinnaam op het tweede niveau, zoals voorbeeld.nl, moet u deze domeinnaam eerst registreren. Als uw hostingprovider deze dienst voor u verzorgt, dan kunt u dit doen via Hostingbeheer op de manier die hieronder wordt omschreven. Anders moet u uw domeinnaam registeren bij een andere autoriteit voor domeinnaamregistratie.

U kunt via Plesk de volgende soorten siteconfiguraties instellen:

Meer domeinen toevoegen

Een nieuwe website hosten met een domeinnaam op het tweede niveau:

 1. Ga naar Websites & domeinen, klik op Domein toevoegen en volg de aanwijzingen op het scherm.

  Opmerking: Welke gegevens u kunt opgeven in het scherm Domein toevoegen is afhankelijk van de editie van Plesk.


  Add_domain

  Opmerking: Wanneer u de aanbevolen optie selecteert, moet u de DNS-instellingen van uw domeinnaam bij de registrar aan de domeinnaam koppelen. Daartoe geeft u het IP-adres van de Plesk -naamserver op in het betreffende NS-record bij de registrar. U kunt op de volgende manier achter het juiste IP-adres komen: Ga naar Websites & domeinen > <domeinnaam> > DNS-instellingen, zoek het NS-record op en vervolgens het A-record met als waarde de naam van het NS-record.
  Uw NS-record is bijvoorbeeld:
  voorbeeld.nl. NS ns.voorbeeld.nl,
  zoek dan naar het A-record met als waarde ns.voorbeeld.nl, bijvoorbeeld
  ns.voorbeeld.nl. 192.0.2.12
  De resulterende waarde, 192.0.2.12, is het IP-adres van de Plesk -naamserver waarnaar u op zoek was.

 2. Klik op OK.

  De nieuwe domeinnaam wordt nu weergegeven in de lijst onderaan de pagina.

 3. Als u binnen uw account de hosting-instellingen kan wijzigen, dan kunt u klikken op de domeinnaam van de nieuwe website om de hosting-instellingen te bekijken of te wijzigen zoals beschreven in de sectie Hosting-instellingen wijzigen.

U kunt nu starten met het aanmaken van uw website via Presence Builder of u kunt uw webbestanden uploaden naar het abonnement van de nieuwe website, zoals omschreven in de sectie Websitebestanden.

Domeinen registreren

Als u bij uw provider niet alleen webhosting kunt bestellen maar ook domeinnamen kunt registreren, dan kunt u een domeinregistratie direct vanuit Plesk initiëren. Om een domeinnaam te registreren voegt u deze toe op de hierboven beschreven manier en u klikt vervolgens op de link deze nu registreren naast de nieuw domeinnaam in de sectie Websites & domeinen. Dit brengt u naar de webwinkel van de provider waar u de registratie kunt voltooien.

Nadat u een domeinnaam hebt geregistreerd verschijnt deze in de lijst Geregistreerde domeinnamen in de sectie Websites & domeinen. Voor informatie over een domeinnaamregistratie, zoals de prijs van het vastleggen van het domein en de volgende verleningsdatum, klikt u op de naam van het domein in de lijst.

Domeinen verwijderen

Wanneer u een domein uit Plesk verwijdert, dan worden alle gegevens van de bijbehorende site van de server gewist.

Opmerking: hoofddomein van uw abonnement - Het eerste domein (het standaarddomein) dat voor uw account is aangemaakt kan niet worden verwijderd; wel kan hiervan de naam worden gewijzigd.

Een domein verwijderen:

 1. Ga naar Websites & domeinen en zoek naam van het domein of subdomein dat u wilt verwijderen.
 2. Klik op Website verwijderen of Subdomein verwijderen.
 3. Bevestig het verwijderen en klik OK.

Opmerking: Als u een domeinnaam verwijdert uit Hostingbeheer is daarmee nog niet de registratie van deze naam opgezegd. Als u een domeinnaam hebt geregistreerd kunt u deze nog steeds voor uw websites gebruiken.