Domeinen toevoegen en verwijderen

Bekijk de instructie-video

Als uw hostingpakket meer dan één domeinnaam (website) toestaat, dan kunt u eenvoudig domeinen aan de server toevoegen. Voordat u een nieuw domein kunt toevoegen dat gebruik maakt van een domeinnaam op het tweede niveau, zoals voorbeeld.nl, moet u deze domeinnaam eerst registreren. Als uw hostingprovider deze dienst voor u verzorgt, dan kunt u dit doen via Hostingbeheer op de manier die hieronder wordt omschreven. Anders moet u uw domeinnaam registeren bij een andere autoriteit voor domeinnaamregistratie.

U kunt via Plesk de volgende soorten siteconfiguraties instellen:

 • Website met een domeinnaam op het tweede niveau. De volgende diensten zijn beschikbaar voor websites:
  • Een uniek internetadres (domeinnaam), zoals voorbeeld.nl.
  • Aanvullende domeinnamen (domeinaliassen).
  • Subdomeinen - onderverdelingen van sites om secties toegankelijk te maken via makkelijk te onthouden adressen die aan de hoofdsite worden toegevoegd, zoals mail.voorbeeld.nl.
  • Aparte FTP-accounts om samen met anderen aan de site te werken. Voor elk FTP-account kunt u aangeven welke mappen toegankelijk zijn.
  • Een website vullen met <sb_naam>.
  • Eenvoudig instellen van toepassingen, zoals contentmanagementsystemen, fotogaleries, winkelwagens, blogplatforms, forums en nog veel meer.
  • Beveiligde uitwisseling van gegevens via het SSL/TLS-protocol. Hiervoor is het noodzakelijk dat een site wordt gehost op een exclusief IP-adres (een IP-adres dat niet wordt gedeeld door meerdere gebruikers en websites).
  • Postvakken en verzendlijsten.
  • Statistieken van het sitebezoek bekijken.
 • Website of een onderdeel van een website die wordt bereikt via een domeinnaam op het derde niveau (subdomein). Dit gaat normaal gesproken om een onderverdeling van een bestaande site. Het beschikt over een internetadres dat uit drie delen bestaat, met punten gescheiden. De volgende diensten zijn beschikbaar voor subdomeinen:
  • Een eigen hoofdmap buiten de mapstructuur van de hoofdsite. De hoofdmap is de map op de server waar de webpagina’s van een site worden opgeslagen.
  • Toegang via FTP voor het beheer van bestanden.
  • Een website vullen met <sb_naam>.
  • Eenvoudige installatie van toepassingen.
  • Beveiligde uitwisseling van gegevens via het SSL/TLS-protocol.
  • Statistieken van het sitebezoek bekijken.

Meer domeinen toevoegen

Een nieuwe website hosten met een domeinnaam op het tweede niveau:

 1. Ga naar Websites & domeinen, klik op Domein toevoegen en volg de aanwijzingen op het scherm.

  Notitie

  Welke gegevens u kunt opgeven in het scherm Domein toevoegen is afhankelijk van de editie van Plesk.

  image-76850.png

  Notitie

  Wanneer u de aanbevolen optie selecteert, moet u de DNS-instellingen van uw domeinnaam bij de registrar aan de domeinnaam koppelen. Daartoe geeft u het IP-adres van de Plesk -naamserver op in het betreffende NS-record bij de registrar. U kunt op de volgende manier achter het juiste IP-adres komen: Ga naar Websites & domeinen > <domeinnaam> > DNS-instellingen, zoek het NS-record op en vervolgens het A-record met als waarde de naam van het NS-record.

  Uw NS-record is bijvoorbeeld:

  voorbeeld.nl. NS ns.voorbeeld.nl,

  zoek dan naar het A-record met als waarde ns.voorbeeld.nl, bijvoorbeeld

  ns.voorbeeld.nl. 192.0.2.12

  De resulterende waarde, 192.0.2.12, is het IP-adres van de Plesk -naamserver waarnaar u op zoek was.

 2. Klik op OK.

  De nieuwe domeinnaam wordt nu weergegeven in de lijst onderaan de pagina.

 3. Als u binnen uw account de hosting-instellingen kan wijzigen, dan kunt u klikken op de domeinnaam van de nieuwe website om de hosting-instellingen te bekijken of te wijzigen zoals beschreven in de sectie Hosting-instellingen wijzigen.

U kunt nu starten met het aanmaken van uw website via Presence Builder of u kunt uw webbestanden uploaden naar het abonnement van de nieuwe website, zoals omschreven in de sectie Websitebestanden.

Domeinen registreren

Als u bij uw provider niet alleen webhosting kunt bestellen maar ook domeinnamen kunt registreren, dan kunt u een domeinregistratie direct vanuit Plesk initiëren. Om een domeinnaam te registreren voegt u deze toe op de hierboven beschreven manier en u klikt vervolgens op de link deze nu registreren naast de nieuw domeinnaam in de sectie Websites & domeinen. Dit brengt u naar de webwinkel van de provider waar u de registratie kunt voltooien.

Nadat u een domeinnaam hebt geregistreerd verschijnt deze in de lijst Geregistreerde domeinnamen in de sectie Websites & domeinen. Voor informatie over een domeinnaamregistratie, zoals de prijs van het vastleggen van het domein en de volgende verleningsdatum, klikt u op de naam van het domein in de lijst.

Een weergavemodus voor domeinen kiezen

Het scherm “Websites & domeinen” kan er anders uitzien (de indeling, welke besturingselementen beschikbaar zijn, en de algehele vormgeving), afhankelijk van de modus voor domeinweergave die u kiest:

 • De Dynamische lijst is de beste keuze, omdat deze de voordelen van twee andere weergaves combineert: een ontspannen indeling met een groot aantal domeinen en een lijst die met alle beschikbare bedieningselementen kan worden uitgebreid.
 • De Actieve lijst is het meest geschikt als u beschikt over meerdere domeinen en toegang wilt hebben tot alle beschikbare besturingselementen.
 • De Klassieke lijst komt van pas als u beschikt over een groot aantal domeinen (meer dan 100). Let er wel op dat in deze weergave niet alle benodigde bedieningselementen zichtbaar zijn.

image-views

Om de weergavemodus te kiezen, gaat u naar Websites & domeinen, u klikt op het pictogram image-wrench en selecteert de gewenste weergave.

Domeinen verplaatsen

U kunt toegevoegde domeinen (domeinen die zijn aangemaakt ná het eerste domein van een abonnement) verplaatsen tussen bestaande abonnementen. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld wilt dat testwebsites worden gescheiden van productie-sites en u wilt uw development-website van uw ontwikkelomgeving naar productie verplaatsen.

Een domein wordt verplaatst naar een ander abonnement samen met alle bestanden, de configuratie, logs, PHP-instellingen, APS-toepassingen, plus subdomeinen en domeinaliassen (indien aanwezig).

Notitie

Het doelabonnement waarnaar u uw domein wilt verplaatsen moet wel over voldoende middelen beschikken (websites, subdomeinen, domeinaliassen of e-mailnamen).

Een toegevoegd domein naar een ander abonnement verplaatsen:

 1. Ga naar Websites & domeinen, zoek een toegevoegd domein dat u wilt verplaatsen, klik op het pictogram image-hamburger en vervolgens op Domein verplaatsen.

  image-move

 2. Selecteer een beschikbaar abonnement en klik op Verplaatsen.

Zodra de verhuizing is afgerond wordt uw domein aan het gekozen abonnement toegewezen.

Notitie

Als u een domein verplaatst waarop een webtoepassing is geïnstalleerd (WordPress, Joomla! of iets anders), dan wordt de database die bij de webtoepassing niet automatisch mee verplaatst. Dit heeft geen gevolgen voor de website, maar wellicht wilt u de database handmatig verplaatsen naar het abonnement waaraan het domein nu is toegewezen.

Bekende problemen en beperkingen

 • Het volgende kan niet worden verplaatst:

  • Het standaarddomein (het domein dat als eerste onder het abonnement is gemaakt).
  • Een subdomein zonder het bovenliggende domein.
  • Een domeinalias zonder het originele domein.
 • Een domein kan niet naar een abonnement zonder hosting worden verplaatst.

 • Een domein met e-mail kan niet worden verplaatst naar een abonnement zonder.

 • U kunt een domein niet verplaatsen als er al een domein bestaat met dezelfde hoofdmap die hoort bij het abonnement van bestemming. Als u het domein wilt verplaatsen, wijzig dan de waarde “Hoofdmap” (in Hostinginstellingen).

 • Als een domein met aangepaste aanvullende Apache- of nginx-richtlijnen wordt verplaatst naar een ander abonnement, dan blijven de richtlijnen behouden en het is daarom wellicht nodig deze te controleren.

 • Als een domein wordt verplaatst naar een abonnement van bestemming waarvan de PHP-instellingen afwijken van die van het domein, dan zal het abonnement van bestemming worden vergrendeld en wordt er een melding weergegeven.

 • Als u een domein verplaatst dat over beide beschikt:

  • Een geïnstalleerde webtoepassing (WordPress, Joomla!, of iets anders).
  • En een aanvullende Plesk-gebruiker is ingesteld als toepassingsbeheerder,

  De aanvullende gebruiker zal de toegang tot de toepassing verliezen. De naam en het wachtwoord van de beheerder van de toepassing zullen worden gewijzigd (u kunt deze bekijken in de instellingen van de toepassing).

 • Als u een domein met een e-mailgebruiker verplaatst naar een abonnement van een andere abonnementhouder, dan wordt het e-mailadres losgekoppeld van de e-mailgebruiker.

 • Als u een domein verplaatst waarvan de beheerder van Plesk de houder is en dat wordt gebruikt voor het delen van bestanden, dan wordt het delen van bestanden uitgeschakeld.

Domeinen verwijderen

Wanneer u een domein uit Plesk verwijdert, dan worden alle gegevens van de bijbehorende site van de server gewist.

Notitie

hoofddomein van uw abonnement - Het eerste domein (het standaarddomein) dat voor uw account is aangemaakt kan niet worden verwijderd; wel kan hiervan de naam worden gewijzigd.

Een domein verwijderen:

 1. Ga naar Websites & domeinen en zoek naam van het domein of subdomein dat u wilt verwijderen.
 2. Klik op Website verwijderen of Subdomein verwijderen.
 3. Bevestig het verwijderen en klik OK.

Notitie

Als u een domeinnaam verwijdert uit Hostingbeheer is daarmee nog niet de registratie van deze naam opgezegd. Als u een domeinnaam hebt geregistreerd kunt u deze nog steeds voor uw websites gebruiken.